maandag 7 januari 2013

Schiet mij maar lek...


Het is bijna een feit, als ik de media moet geloven in ieder geval. Volgens de media ben ik namelijk een tikkende tijdbom zonder empatisch vermogen, compleet in mijzelf gekeerd en vooral verbitterd. Verbitterd vanwege alles wat me tijdens mijn jeugd is overkomen en wat andere mensen mij hebben aangedaan. Daardoor ben ik erg gevaarlijk.  Ik snap niet dat jullie mijn blog nog durven te lezen. Straks neem ik jullie nog mee in een samenzwering om iedereen die ons ooit gepest, besodemietert en belogen heeft te vernietigen…

Nu even serieus. Ik denk dat dan iedereen wel een wapen op kan pakken en om zich heen kan gaan schieten. Ik erger mij groen en geel aan de negatieve berichtgeving over Asperger en autisme in het algemeen in de media.  Iemand met Asperger zou niet over empatisch vermogen kunnen beschikken. Daar ben ik het al niet mee eens.  Ik ben eens op gaan zoeken wat empathie nu eigenlijk betekent. Empathie is een ander woord voor inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om je in te leven in de gevoelens van anderen (Bron: Wikipedia). Ik ben getrouwd en voed twee kinderen van bijna zeven en vijf jaar op. Ik denk dat als ik geen inlevingsvermogen had gehad dat ik het me dan mijzelf wel heel erg moeilijk heb gemaakt.  Opvoeden is namelijk naar mijn mening ook het continu kunnen inleven in je kinderen. Empathie is een vaardigheid, vaardigheden kun je aanleren. Er worden bij studies, cursussen en opleidingen vaak niet voor niets lessen gegeven over empathie. Ik weet zeker dat ik geen uitzondering ben op de regel want ik ken genoeg mensen met Asperger  of een andere vorm van autisme die een relatie hebben (gehad) en/ of kinderen hebben.

Als er mensen zijn die zich goed kunnen aanpassen, dan zijn het wel mensen die Asperger hebben.  Het wordt namelijk continu van ons verwacht dat we ons aanpassen aan neurotypicals (mensen zonder een vorm van autisme).  De informatieverwerking in onze hersenen mag dan wel anders zijn, toch gaat ons dat bijzonder goed af. We hebben eigenlijk ook geen keus want neurotypicals zijn ver in de meerderheid.

Zijn er mensen met Asperger die in staat zijn tot zo’n gruwelijke moord zoals in Newtown VS? Ongetwijfeld. Maar ik denk dat er meer neurotypicals in de gevangenis zitten wegens moord, dan mensen met Asperger.  Is dat omdat er meer mensen zijn zonder Asperger dan met? Nee, ik denk dat het komt doordat mensen met Asperger over meer empathie beschikken dan menig neurotypical zal denken en misschien zelfs wel meer empathie hebben…

Asperger gaat verdwijnen uit de aankomende DSM. Officieel zal Asperger dan niet meer bestaan. Zal dat een einde maken aan het stigma wat er inmiddels aan hangt? Ik ben er bang voor. Asperger zal in de volksmond voorlopig nog wel even Asperger blijven heten.
7 opmerkingen:

 1. Jij weet precies te verwoorden wat ik wilde verwoorden, maar niet kon door frustratie en onmacht. Knap gedaan. Ik ben het ook helemaal met je eens. Fantastisch blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed verwoord in dit blog, ben het helemaal met je eens

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een heel goed blog. En ik ben blij dat je voor Mariska verwoord hebt wat zij niet kon uiten. thanx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de reacties. Ik ben blij dat ik heb kunnen verwoorden wat anderen ook denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooi geschreven erg herkenbaar ook hier bij ons,ik ben zelf van het blog http://levenmeteenasperger.blogspot.nl grt angeline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier gaat het even mis: " Empathie is een vaardigheid " Dat is niet zo! Het heeft te maken met gevoel, dat vanuit jezelf komt, vanuit je hart. Autisten ......en dat weet ik vanuit mijn werk in 2005 met kinderen met ASS, hebben daar hele mooie trucjes voor aangeleerd.
  Nog even een citaat " Asperger gaat verdwijnen uit de aankomende DSM. " Dat klopt ! Dat dan weer wel! :) We gooien het op één grote hoop. En nou zeg ik het nog verkeert: ze gooien het op één hoop. We noemen het gewoon autisme. Punt! Voor het gemak. En niet te vergeten : voor de centen !Aan elke diagnose wordt fors verdient. Reken maar van yes. Als ik niet eigenwijs was geweest, zou hier nu elke week een hulpverlener over de vloer komen. Omdat ik dat nodig heb? Nee, ik red het prima zo met mijn huishouden. en dus.....wie dan wel ? It is all about the money.
  Volgende keer verder lezen op je blog.
  Keep on going!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja die hulpverleners... Er wordt inderdaad flink op verdiend. Maar ik ben het aantal hier drastisch aan het terug schroeven, want inderdaad als je het prima zelf kan redden moet je dat ook doen.

   Misschien heb je wel gelijk over het empatisch vermogen. Maar toch ben ik van mening dat (vooral) vrouwelijke autisten wel degelijk empatisch vermogen bezitten. Of het dan aangeleerd is of niet...

   Verwijderen